Reseberättelse – Kanada VT 2010

Namn och land: Patrik Nasr till Kanada

1. Vilken stad och vilket universitet åkte du till och varför valde du att åka just dit?

Jag åkte till McGill University i Montreal, Kanada. Varför just här? Grejen var väl att vi (jag och Jan Gärdin) ville västerut mot USA men jag gillade inte tanken. För mig är USA ett tråkigt land utan så jättemycket kultur. Lite Europeiskt multikulti stuk ville man ändå ha. Så vi valde Kanada. Vart i Kanada? Det var nästa stora fråga. Janne ville slipa på sin franska så vi tänkte väl att Montreal skulle vara bra. Vi Googlade: Montreal +University och det första som dök upp var McGill University. Vi kollade någon Camebridge rankning över bästa medicinaruniversitet och den rankade rätt högt. Vi gick in på McGill U’s hemsida och letade projekt och skickade mail till alla projektledare inom ämnen som intresserade oss. Endast de inom Cardiothoracic surgery departement svarade. Det var givet.

2. Åkte du ensam eller var ni flera som åkte till samma stad/arbetade på samma projekt? Vad var positivt och negativt med att vara ensam/flera på resan?

Vi var två på östsidan i Montreal. Jag och Jan Gärdin. Vi var dock fler i Kanada fast resten (5 till från klassen) befann sig i Vancouver (västsidan). Jag och Janne arbetade på samma projekt och det spelade nog inte så stor roll att vi arbetade på samma projekt. Kul var dock att vi var i samma stad, på samma universitet och i samma lab. Fördelen med att vara två på samma lab med samma handledare är att man kan sätta press på lata, initiativlösa handledare på ett annat sätt.

3. Tycker du att det är okej om studenter intresserade av att åka till samma ort tar kontakt med dig? Om ja, lämna gärna mailadress i svaret.

Absolut; patna421@student.liu.se

Inför T6

4. När och hur började planeringen inför T6 och arbetet med att få tag på en handledare?

Allting började ca 9 månader innan. Vi körde mest allting på en gång egentligen.

5. Hur förberedde du dig inför avresan?

Oj. På en massa olika sätt. Egentligen för lite nu när man tänker efter. Jag menar vi hade ju problem med våra kreditkort, körkort, visum etc etc. Man ska kolla upp mycket och allt skulle gått lättare om man hade mer info från studenter som varit i Kanada tidigare.

Handledare

6. Hur upplevde du mottagandet av din handledare?

Värdelöst. Vi stampar in måndagen på hans kontor, den måndagen vi i flera månader bestämt att vi ska träffas. 5 dagar innan denna måndagen är vi fortfarande i Sverige och skickar ett mail om att vi snart kommer fram i Kanada. Vi får som svar att han ser väldigt mycket fram emot det. I alla fall, tillbaka till måndagen: vi stampar in på kontoret och han har helt glömt bort att vi ska komma(?). Hans assistent säger ”snart”. Vi går och tar en kaffe. Springer tillbaka en timme senare till kontoret. Fortfarande ”snart”. Springer ner till cafét på bottenplan och sätter oss ner och väntar. Sekreteraren har lovat skrika ut det i högtalarna. Vi väntar och väntar men ingen kommer. 6 timmar senare har vi fått nog. Vi är på väg och gå när en man med östasiatiskt utseende stampar in på cafét med scrubs. Jag kommer ihåg att namnet lät lite kinesiskt så jag vågar mig på att gå fram och fråga om han är den vi söker. Han tittar chockat på oss. Undrar vem fan vi är. Vi säger att vi är svenskarna som haft kontakt med honom senaste halvåret om att komma och forska. Fortfarande frågande min. Efter några sekunders pinsam tystnad verkar han fatta och det första han säger till oss är: ”Guys, the project we signed for is done. Sorry but we have to find you something new. It might take some time.”

7. Upplevde du att du fick god handledning?

Nja. Han var väldigt lat och initiativlös. Eller han verkade det till det yttre. Han största problem var nog ekonomiskt. Han ville inte sätta allt för mycket pengar på oss. Och han litade inte på oss fullt ut. Projektet som han påstod var slut, projektet som vi hade skrivit under på som handlade om att operera på hundar eller i alla fall assistera vid operation, det projektet var egentligen inte slut. Han hade bara påstått det för att han inte kunde lita på oss då hundarna var jätte dyra (kostade 5000 dollar styck enligt honom).

8. Om problem uppstod mellan dig och din handledare, hur löste ni dem? Ex dålig handledare, missförstånd och bristande kommunikation.

Vi skrev projektplan. Konkreta mail. Bestämde möte. Tog för oss. Sökte hjälp bland vår handledares undersåtar som exv hans PhD-studenter.

Projektet

9. Hur lång tid innan projektets start var du på plats?

3 dagar. Stadietentan är en stor tenta. För säkehets skull är det kanske bäst att inte boka resan förrän efter datumet för omtentan i februari.

10. Vad gick ditt projekt ut på?

Minska ärrbildning efter en myokardiell infarkt mha mikropartiklar innehållande angiogena faktorer.

11. Hur många timmar per vecka ägnade du åt ditt projekt?

Primärt så hade vi inget att göra. Allt kändes väldigt fel men efter vi gjort vår egen projektplan och fixat med allt vi behövde så la vi ner i alla fall 40 timmar i veckan, ibland mer då vi var tvungna att komma in på helger och kvällar.

Väl på plats

12. Var bodde du och hur var bostaden? Ordnade du den själv?

Jag bodde i mellan tunnelbanestationerna Papinau och Frontenac på Rue LaFontaine som ligger väldigt centralt. Det var en rymlig trea med kök och badrum och gick för 9000 SEK. Delade med Janne. Detta område var riktigt trevligt. Min kusin fixade denna lägenhet då han var på plats och letade lägenhet åt mig.

13. Hur finansierade du din resa?

Jag hade jobbat innan. Sökte merkostnadslån för studier i Sverige till Kanada (Ca 12000 SEK) samt vanligt CSN (8500 SEK i månaden). Hade jobbat ihop pengar under sommaren i Norge som hjemmesykepleie i Fetsund utanför Oslo samt jobbar som anatomiamanuens på HU.

14. Stötte du på några problem under din vistelse? Hur löste du dessa?

Man stöter alltid på problem. Det är bara att lösa.

I backspegeln

15. Vilket är ditt bästa minne från utlandsvistelsen?

Amerikanare förstår inte ironi eller sarkasm. Alla mina bästa minnen är när jag utnyttjar detta. Annars läs det som finns kvar av min och jannes blogg på: www.sos-montreal.blogspot.com.

16. Hade du några mindre trevliga upplevelser av resan?

Skräpmat var sjukt mycket billigare än att köpa det själv. Blev så jäkla fet.

17. Har du några nyttiga tips till andra studenter som vill åka till samma ställe?

Det är skitsamma om man kan franska eller inte. De snackar quebequoi där som de tror är franska men egentligen är ngt helt annat. Tips? Ut med er så mycket som möjligt, det är världens bästa nattliv i Montreal, skitsamma om du går till en ny klubb/bar varje kväll du kan omöjligt gå till alla. Och alla ställen ligger inom 20 min promenad.

18. Är det något du rekommenderar att man tar med sig på resan (ex kläder och first-aid kit)?

Hmm... Vi var ju där under VT. Skidkläder kan man hyra billigt. Nej men packa som att du ska resa till sundsvall. Typ liknande väder =).

19. Skulle du rekommendera andra att åka till samma universitet?

Som jag förstod det var vi på det sämsta labbet. Kirurgiska avdelningen hade minst pengar för forskning. Men deras neurologilab var en av amerikas bästa.

20. Vill du skriva något annat som inte täcks av frågorna ovan? Ex berätta om en rolig händelse.

Jag älskade Montreal. Få städer är lika bra. Folket där har inga fördomar. Sjukt laid back. Så jäkla nice. Ska tillbaka inom en snar framtid.