Reseberättelse – Etopien 2011

Namn och land: Märta Kron, Etiopien

1. Vilken stad och vilket universitet åkte du till och varför valde du att åka just dit?

Jag åkte till Etiopien och staden Gondar, projektet utfördes på Gondar University Hospital. Jag valde det för att det var detta sjukhus som vårt forskningsteam i Linköping hade kontakt med.

2. Åkte du ensam eller var ni flera som åkte till samma stad/arbetade på samma projekt? Vad var positivt och negativt med att vara ensam/flera på resan?

Vi var två som gjorde projektet ihop. Det var väldigt skönt att åka tillsammans med någon att kunna dela alla upplevelser med den personen och inte minst göra projketet tillsammans. All problem som uppkom var vo två om att lösa, och det var lättare att motivera sig till att arbeta och vara disciplinerad  när det var någon annan som också var beroende av att man gjorde det man skulle.

3. Tycker du att det är okej om studenter intresserade av att åka till samma ort tar kontakt med dig?

Ja, markr757@student.liu.se

Inför T6

4a. När och hur började planeringen inför T6 och arbetet med att få tag på en handledare?

Vi sökte på nätet (vi vile göra ett projekt i Afrika) och hittade svenska SIDA finansierad forskning och såg att en grupp i Linköping fått sitt projekt om tuberkulos i Etiopien finansierat via dem. Vi kände igen professorns namn, Olle Stendahl, och sen mailade vi honom och fick kontakt. Vi gjorde detta under mitten av T4, han tyckte det var väldigt tidigt, men kunde ändå lova ut ett projekt till oss. Vi mailade även med några HIV forskare på Ki vi hittat på den hemsidan, och de svarade men vi gick inte vidare med det.

4b. Hur gick du tillväga för att hitta ett projekt/handledare?

Se ovan.​

5. Hur förberedde du dig inför avresan?

Vaccinationer, reseapotek, åkte på MFS (Minor Field Study) kurs, i hade fått MFS stipendie från SIDA. Bra tips att söka detta stipendie! (och andra för den delen, själv fick jag två till stipendier totalt 25 000 kr utöver MFS stipendiet)

Handledare

6. Hur upplevde du mottagandet av din handledare?

Vi hade ju ffa svenska handledare, och det var väldigt bra, mycket skönt att ha en svensk handledare, som dessutom följde med oss ner och var med under fösta vekcan och introducerade oss. Sen hade vi en handledare på plat, men vi behövde inte honom till så mycket hjälp vad gäller projektet, däremot var det ju bra som en social kontakt i landet.

7. Upplevde du att du fick god handledning?

Ja, ffa via vår svenska handledare Jonna Idh. Men man hade nog kunnat få mycket bra handledning där också, alla var väldigt snälla och måna om att vi skulle ha det bra av de vi arbetade med på det etiopiska labbet.

8. Om problem uppstod mellan dig och din handledare, hur löste ni dem?

Ex dålig handledare, missförstånd och bristande kommunikation. Vi hade faktiskt inte så mycket sådana problem.

Projektet

9. Hur lång tid innan projektets start var du på plats?

Vi drog igång projektet någon dag efter vi kommit dit, men det var mycket för att vi hade vår handledare med oss som skulle hinna visa grejer innan hon åkte hem, det var en ganska intensiv första vecka för oss.

10. Vad gick ditt projekt ut på?

Mäta nivåerna av en immunomarkör i plasmaprover från TB patienter och friska kontroller mha av ELISA.

11. Hur många timmar per vecka ägnade du åt ditt projekt?

20 h -25 h när vi var på plats i Etiopien.

Väl på plats

12. Var bodde du och hur var bostaden? Ordnade du den själv?

Vi bodde på hotell. Vår lokala handledare hade bokat hotellet för den fösta veckan innan vi kom dit. Vi fick hotellet rekommenderat av våra handledare.

13. Hur finansierade du din resa?

Via CSN och MFS stipendie. I och med att jag hade min bostad i Linköping uthyrd gick den budgeten ihop sig utmärkt, vi betalade 200 kr per natt på hotellet per person, men i övrigt är det väldigt billigt att leva i Etiopien.

14. Stötte du på några problem under din vistelse? Hur löste du dessa?

Visst fanns det problem i form av kulturella krockar och oväntade vändningar. Återigen är det skönt att man är två och det mesta löser sig om man bara kommunicerar med varandra och med omgivningen och inte drabbas av panik. Ta det lugnt, det ordnar sig!

I backspegeln

15. Vilket är ditt bästa minne från utlandsvistelsen?

Upplevelsen av landet och människorna är det jag kommer bära med mig.

16. Hade du några mindre trevliga upplevelser av resan?

Man blir lite förföljd och får väldigt mycket uppmärksamhet när man är ute på stan som vit av människorna, vilket är jobbigt. Sen höll vi på att köra fast i vattenmassor av en översvämmad flod när vi var på safari. Sen höll vi på att bli rånade av en liten ficktjuv när vi var i huvudstaden. Magsjukor var något man hann bli ganska trött på ;-)

17. Har du några nyttiga tips till andra studenter som vill åka till samma ställe?

Unna er att bo bra! Det är det värt! Ät inte maten om den inte verkar bra tillagad, det är okej även när man blir bortbjuden till vänner i landet (Vi har känsliga magar vi turister är det bara att säga, de förstår). Låt dig inte luras, man gör det lätt i början, många försöker få del av ens pengar på olika sätt, men var tuff och stå på dig när de erbjuder ger dig tiuristpriser på marknaden osv!

18. Är det något du rekommenderar att man tar med sig på resan (ex kläder och first-aid kit)?

Det finns ju en hel del på deras apotek, så egentligen behöver man nog inte ha med sig, fast det känns ju skönt att ha med sig ett bra reseapotek ändå. Handdesinfektion. Böcker att läsa! (Gick ej att få tag på engelska böcker i Gondar iaf) Packa kläder du är trött på som du kan skänka bort när du åker hem (man behöver inte så mycket kläder och man vill ändå inte se för snygg ut när man är ute på stan) – kan vara kul att få med sig någon landssouvenirer eller varför inte lite kläder (vi hittade en hel del fina kläder faktiskt..). Vi hade inte linnen utan t-shirts, och man känner sig mest bekväm i byxor som slutar strax under knäna (eller kjol med samma längd). Vi var väldigt nöjda att vi hade med oss pannlampa – det är strömavbrott lite då och då och då kom de väl till pass! Ta med varma kläder om ni ska vandra i bergen – det är väldigt kallt där uppe! (mössa, vantar, tjocktröja, underställ och varm sovsäck är ett måste!). Just sovsäck är ett måste om man ska ut på bergsvandring – få inte för dig att hyra en sovsäck, vilket man kan göra – de är fulla av bedbugs!

19. Skulle du rekommendera andra att åka till samma universitet?

Ja, absolut. Det var bra.

20. Vill du skriva något annat som inte täcks av frågorna ovan? Ex berätta om en rolig händelse.