Reseberättelse – USA 2011

 

Namn och land: Helene Samuelsson, USA 

1. Vilken stad och vilket universitet åkte du till och varför valde du att åka just dit?

Jag åkte till Tufts University i Boston. Jag visste direkt att jag ville åka till USA då jag har bott här innan och ville tillbaka. Boston blev det för att jag och min kurskamrat ville vara i en akademisk stad på östkusten och ha närhet till New York m.m. Att det blev just Tufts University var en slump. Vi mailade till lite olika handledare och fick ett positivt svar från just en här.

2. Åkte du ensam eller var ni flera som åkte till samma stad/arbetade på samma projekt? Vad var positivt och negativt med att vara ensam/flera på resan?

Jag gjorde projektet tillsammans med en annan kursare och vi var de enda som var i Boston. En positiv sak med att det inte var några andra från kursen där var att vi var tvungna att vara väldigt utåtriktade och söka nya kontakter. Det var skönt att ha en kamrat med sig då man kan bolla tankar m.m. emellan sig, inte bara angående projektet utan även över hela livssituationen. Jag märkte att de som var på samma ställe som flera andra, exempelvis NY-arna, umgicks väldigt mycket med just varandra. Det är ju inget fel med det men jag och min kompanjon ville gärna knyta nya kontakter och verkligen leva ”the american life”.

Att vara två på samma projekt hade både för- och nackdelar men mest fördelar. Det var skönt att bolla tankar och fördela arbetsbördan med någon, samtidigt var det lite svårt när man hade olika åsikter om något.

3. Tycker du att det är okej om studenter intresserade av att åka till samma ort tar kontakt med dig? Om ja, lämna gärna mailadress i svaret.

Självklart. helsa742@student.liu.se

Inför T6

4a. När och hur började planeringen inför T6 och arbetet med att få tag på en handledare?

Vi började skicka ut mail till potentiella handledare i slutet av T4, men det var inte förrän i T5 som vi fick kontakt med vår handledare. Till en början skickade vi ut massvis med mail till en mängd olika universitet. De som vi fick positiva svar från fortsatte vi att hålla mailkontakt med, skickade över CV, kursplan osv. När vi kände att vi hade valt en handledare och denne var seriös med sitt erbjudande att ta oss an hörde vi av oss till alla andra och tackade för visat intresse.

4b. Hur gick du tillväga för att hitta ett projekt/handledare?​

Se ovan.

5. Hur förberedde du dig inför avresan?

Vi satte igång med visumprocessen rätt tidigt då vi hört att den skulle ta rätt lång tid. Efter att allt var fixat bokade vi biljetter. De rekommenderar nämligen att man inte ska boka något förrän visumet är klart. Vår handledare hade mailat över lite artiklar på vårt intresseområde så vi läste in oss på dem. Utöver det gjorde vi inte så mycket mer. Vi såg också till att fixa boende innan vi kom till Boston för att slippa tänka på det när vi väl var där. Många universitet hjälper till med detta men inte vårat. Vi gick in på amerikanska ”blocket”, craigslist, och sökte lite olika lägenheter. Efter många negativa svar fick vi äntligen ett positivt.

Handledare

6. Hur upplevde du mottagandet av din handledare?

Mottagandet av handledaren var bra, men det visade sig rätt snabbt att han hade väldigt höga förväntningar på oss och att han hade missförstått att vi skulle göra ett projekt tillsammans, han trodde att vi skulle göra var sitt. Detta löste sig dock snabbt då vi stod på oss och förklarade att vi skulle ses som ”en” person som gjorde ”ett” projekt.

7. Upplevde du att du fick god handledning?

Vi fick tilldelat oss en handledare ”under” vår professor-handledare. Detta var jättebra då vår professor aldrig riktigt hade tid för oss. Vår hands-on handledare och även andra medarbetare på labbet visade oss alla steg i vårt projelt.

8. Om problem uppstod mellan dig och din handledare, hur löste ni dem? Ex dålig handledare, missförstånd och bristande kommunikation.

Den enda gången det blev lite missförstånd var som sagt i början. Detta löste sig fint genom att vi bara förklarade situationen och stod på oss och visade att vi hade skinn på näsan.

Projektet

9. Hur lång tid innan projektets start var du på plats?

P.g.a ett oväder kom vi på plats enbart 2-3 dagar innan vår första labb-dag. Detta var dock tillräckligt.

10. Vad gick ditt projekt ut på?

Att inducera ett depressionsliknande beteende genom social stress hos honråttor. Dessa genomgick sedan självadministrering av kokain för att se hur beroendeproblematiken påverkades av stressen, sk. cross-sensitization.

11. Hur många timmar per vecka ägnade du åt ditt projekt?

Vi var på labbet ca 9-16 varje dag, vissa dagar längre, vissa betydligt kortare. Vi hade också en hel del dagar ”ledigt” då vi hade besök av familj och vänner. Några helger hade vi helgtjänst men det tog bara 30 min att göra alla sysslor så det var inget jobbigt.

Väl på plats

12. Var bodde du och hur var bostaden? Ordnade du den själv?

Ja, vi ordnade som sagt bostaden själva. Vi hade ca 15 min att gå till labbet så det var kanon. Vi betalade $750 var och delade en möblerad lägenhet med en tredje person. Standarden var ok men inget jättefancy. För $750 i månaden i Boston ska man absolut få möblerat. Iaf i Somerville, vilket var förorten där vi bodde och labbet var lokaliserat.

13. Hur finansierade du din resa?

På egen hand.

14. Stötte du på några problem under din vistelse? Hur löste du dessa?

Inga stora problem. Var dock tvungen att besöka tandläkare en gång. Räkningen skickade jag in till student-UT men jag har inte fått något besked än om jag kommer att få ersättning.

I backspegeln

15. Vilket är ditt bästa minne från utlandsvistelsen?

All frihet på kvällarna var skönt. Att få vara på en ny plats och möta nya människor var ett skönt avbrott från Linköpingsstudierna.

16. Hade du några mindre trevliga upplevelser av resan?

Inte direkt.

17. Har du några nyttiga tips till andra studenter som vill åka till samma ställe?

Om universitetet man ska till inte ordnar boende är det rätt bra att fixa detta innan du är på plats. Det kan vara rätt mycket på labbet som tar ens energi i början så det är skönt att slippa tänka på boendet. Ett generellt tips om man vill åka till USA är att åka till en stad som har bra kollektivtrafik. Det är annars ganska svårt att ta sig runt utan egen bil.

18. Är det något du rekommenderar att man tar med sig på resan (ex kläder och first-aid kit)?

Egen dator. Man kan inte lita på att labbet har datorer tillgängliga för att skriva rapporten på.Arbetar man med djur som vi gjorde är det också rätt skönt att ha vissa oömma kläder att ha på sig de dagar du ska genomföra experiment. Det är mindre trevligt att få olika djurfläckar på sina favoritkläder.

19. Skulle du rekommendera andra att åka till samma universitet?

Ja.