Reseberättelse – USA 2011

 

Namn och land: Lisen Wingren Bergman, New York, USA

1. Vilken stad och vilket universitet åkte du till och varför valde du att åka just dit?

Jag valde att åka till New York och New York University. När jag besökte New York för ungefär två år sedan och kom ut på gatorna kände jag att jag behövde flytta hit och verkligen ha tid att uppleva staden. Det var nog framför allt därför jag hamnade här.

2. Åkte du ensam eller var ni flera som åkte till samma stad/arbetade på samma projekt? Vad var positivt och negativt med att vara ensam/flera på resan?

Jag åkte inte ensam utan åkte med en annan tjej från klassen, vi hade sedan ett gemensamt projekt på labbet. Vi var totalt nio personer i klassen som åkte till New York. Positivt är att man har någon att bo med, lättare att hitta ett mer överkomligt boende. Att man har någon att dela alla upplevelser med både här och minnena man har när man sen kommer hem. Negativt är kanske att man inte ser till att ta kontakt med nya människor på samma sätt. Men tycker man om att träffa nya människor så tror jag inte att det är ett problem att åka två.

3. Tycker du att det är okej om studenter intresserade av att åka till samma ort tar kontakt med dig? Om ja, lämna gärna mailadress i svaret.

Ja. liswi432@student.liu.se

Inför T6

4a. När och hur började planeringen inför T6 och arbetet med att få tag på en handledare?

Vi började planera under hösten 2010 (åkte till New York hösten 2011), någon gång i oktober/november om jag inte minns fel.

4b. Hur gick du tillväga för att hitta ett projekt/handledare?​

Vi tog kontakt med några äldrekursare och frågade om de hade några tips på hur vi skulle hitta en handledare och fick även en mailadress till en tidigare handledare. Vi mailade ungefär 20 labb på olika universitet i New York och fick svar från kanske 5-6 varav en hörde av sig och ville veta mer om oss. Kontakten vi hade fått från ett par äldrekursare hörde dessutom av sig så småningom och sa att han var intresserad av att ha oss i sitt labb.

5. Hur förberedde du dig inför avresan?

Vår handledare var väldigt driven och skicka oss ett tiotal artiklar som han ville att vi skulle läsa och utgå ifrån när vi valde vad vi ville syssla med under T6. Utöver det förberedde jag mig inte särskilt mycket förutom att läsa på hjärtat lite extra (var på Pediatric Cardiology), den inläsningen har jag dock inte fått någon större användning av eftersom forskningen handlar om endast en typ av jonkanal och inte helhetsperspektivet. 

Handledare

6. Hur upplevde du mottagandet av din handledare?

Det var jättebra. Vår handledare visade runt oss på universitetet/sjukhuset och förklarade var allt låg. Han hade en liten miniföreläsning för oss om de jonkanaler de jobbar med. Resten av första dagen fick vi läsa ett forskningsanslag som det arbetades på för att vi skulle kunna bestämma vilken del av forskningen vi ville inrikta oss på.

7. Upplevde du att du fick god handledning?

Ja, vår handledare har alltid varit tillgänglig och gett vägledning. Det har varit mycket vi har fått ta reda på själva vilket jag tror har varit en medveten tanke från vår handledares sida. Frustrerande ibland, men lärorikt i det långa loppet.

8. Om problem uppstod mellan dig och din handledare, hur löste ni dem? Ex dålig handledare, missförstånd och bristande kommunikation.

Vi tog upp problemen ganska direkt, ex. hur mycket tid vi hade tänkt spendera i labbet. Det uppstod aldrig några problem.

Projektet

9. Hur lång tid innan projektets start var du på plats?

Vi var på plats ungefär en vecka innan.

10. Vad gick ditt projekt ut på?

Projektet har gått ut på att studera endocytic recycling av ATP-känsliga kaliumkanaler i kardiomyocyter. Hur endocytic recycling påverkas av en proteinfamilj som heter C-terminal EHD proteins.

11. Hur många timmar per vecka ägnade du åt ditt projekt?

Ungefär 40 h per vecka. Vissa dagar var lite mer än 8 timmar men det kunde man oftast kompensera dagen efter. 

Väl på plats

12. Var bodde du och hur var bostaden? Ordnade du den själv?

Jag bodde i Crown Heights i Brooklyn. Vi ordnade bostaden själva eftersom man inte kunde få housing genom NYU. Hittade den genom en sida som heter urbanliving.net, det är sida hyresvärdarna är anslutna till en agency som man går genom. Det kändes bra att ha en mellanhand så att det skulle vara en mindre chans att man blev blåst. Bostaden var helt okej. Tyvärr hade vi en del kackerlackor vilket vår hyresvärd försökte gör något åt men det gick inte. Så dom fick vi leva med. Dessutom hade vi en vattenläcka som jag inte tyckte att dom gjorde sitt yttersta för att korrigera. Vi fick leva med vatten droppandes från taket i ett par veckor. Förutom läckan har kontakten med hyresvärden fungerat acceptabelt. Jag tyckte om området men det är betydligt fattigare än inne på manhattan. Några gator bort kändes det inte alls lika kul att gå men där vi bodde (korsningen Lincoln Place och Kingston Ave.) fanns det affärer och mycket liv.

13. Hur finansierade du din resa?

Jag sommarjobbade i Norge sommaren innan och resten löste sig med studiemedel.

14. Stötte du på några problem under din vistelse? Hur löste du dessa?

Nej 

I backspegeln

15. Vilket är ditt bästa minne från utlandsvistelsen?

Bara att få vara i New York och vandra runt. Alla kvällar på barer och klubbar. Alla vardagkvällar på museer och konserter eller bara promenerandes runt i nya områden.

16. Hade du några mindre trevliga upplevelser av resan?

Kackerlackorna och vattenläckan.

17. Har du några nyttiga tips till andra studenter som vill åka till samma ställe?

Var ute i god tid och försök hitta boende på andra sätt. Vår agency tog ut saftiga avgifter och dessutom var hyran inte särskilt billig. Det finns många andra forum att hitta lägenheter, bl.a. craigslist (typ blocket). Trevliga områden är ungefär allt söder om 12 gatan och inte nere vid wall street och det området. Brooklyn är superfint och lite billigare, är himla glad att jag har bott där. Park Slope, delarna norr om Prospect Park och Williamsburg är superfint. Leta bloggar av folk som bor i New York, de har så himla många bra tips på vad som händer och vart det är roligt att hänga. Förbered en google map på allt man vill hitta på, det är nästan överväldigande mycket ibland. Gå ut och ät OFTA, för det är nästan det bästa med New York. Signa up för oliak nyhetsbrev från konsertställen eller andra ställen man är intresserad av.

18. Är det något du rekommenderar att man tar med sig på resan (ex kläder och first-aid kit)?

Disktrasor verkar inte existera (istället kör man med svamp). Annars finns nog nästan allt att köpa på plats.

19. Skulle du rekommendera andra att åka till samma universitet?

Ja absolut, det enda negativa är väll att det är svårt att få housing om man inte är student på universitetet.

20. Vill du skriva något annat som inte täcks av frågorna ovan? Ex berätta om en rolig händelse.

Jag har svårt att se tillbaka till en specifik händelse. New York är fantastiskt ungefär hela tiden och det finns tusen anledningar till att åka hit. En är att sommaren blev förlängd och att hösten är otroligt vacker. Inte grå som i Sverige utan fin och solig.