Resebereättelse – Sydafrika 2011

Namn och land: Ulrika Mallmin, Sydafrika

1. Vilken stad och vilket universitet åkte du till och varför valde du att åka just dit?

Kapstaden, Stellenbosch University.

Vi ville till Kapstaden, då staden har rykte om sig att ligga vackert, med fina omgivningar och mycket att göra i närheten (t ex vind- och vågsurfing, massa vingårdar, bra uteliv). Där är dessutom väldigt mycket mer säker än Johannesburg och andra större Sydafrikanska städer.

Vi var först i kontakt med University of Cape Town, men då några andra från vår klass var tidigare ute och pratat med folk där ville de inte ta emot oss också. Istället hänvisades vi till ett universitet som ligger 45 min från Kapstaden (med bil), men som hade ett satelitcampus typ en halvtimme utanför Kapstaden.

2. Åkte du ensam eller var ni flera som åkte till samma stad/arbetade på samma projekt? Vad var positivt och negativt med att vara ensam/flera på resan?

Jag åkte tillsammans med min pojkvän. Vi gjorde två olika arbeten, men på samma department. Jag tyckte at det var skönt att ha med sig någon, men det hade absolut gått bra att åka själv också. Lite varningsflagga för att folk inte var riktigt lika inbjudande som vi hade förväntat oss, det var inte många som bjöd hem oss eller visade intresse för att umgås förutom på universitetet.

Att vi gjorde var sitt arbete tyckte jag var väldigt bra. Det blir tillräckligt intensivt ändå, så det var skönt att ha något för sig själv också.

3. Tycker du att det är okej om studenter intresserade av att åka till samma ort tar kontakt med dig? Om ja, lämna gärna mailadress i svaret.

Absolut! Hör gärna av er med frågor, inte bara om själva arbetet. Jag tipsar gärna om bästa restaurangen, finaste stranden och de roligaste sakerna att göra i och runt stan!

ulrika.mallmin@telia.com 

Inför T6

4. När och hur började planeringen inför T6 och arbetet med att få tag på en handledare?

Vi började maila runt i början på termin 5. Vi fick flera napp och valde det som lät roligast. I november-december började vi på allvar köpa biljetter och skriva kontrakt för boendet. (Vi reste sen i mitten på februari.)

5. Hur förberedde du dig inför avresan?

I princip inte alls, förutom att jag läste på lite om landet.

Handledare

6. Hur upplevde du mottagandet av din handledare?

Min handledare var väldigt trevlig och välkomnande.

7. Upplevde du att du fick god handledning?

Min handledare hade nog kanske lite väl höga förväntningar på mig, kände mig ofta rätt lost på labbet. Hände flera gånger att jag fick ett protokoll på afrikaans som jag skulle följa utan vidare förklaring. Hon sa i och för sig att jag kunde fråga om det var något, men efter ett tag känner man ju säg rätt tjatig och försöker ändå. Till slut gick det bra, så hon kanske inte hade för höga förväntningar ändå…

8. Om problem uppstod mellan dig och din handledare, hur löste ni dem? Ex dålig handledare, missförstånd och bristande kommunikation.

Pass.

Projektet

9. Hur lång tid innan projektets start var du på plats?

Kom på en lördag, började på måndagen.

10. Vad gick ditt projekt ut på?

Att jämföra uttrycket av ett mitokondriellt protein mellan obesa och normalviktiga råttor. (Proteinmängden påverkar hur skadat hjärtat blir i samband med en hjärtinfarkt.)

11. Hur många timmar per vecka ägnade du åt ditt projekt?

30 timmar kanske, var på labbet ungefär 14 veckor. Under den tiden skrev jag även mestadelen av rapporten, så hemma la jag kanske ner ytterligare en vecka på att skriva klart rapporten.

Väl på plats

12. Var bodde du och hur var bostaden? Ordnade du den själv?

Min pojkväns handledares mamma (!) hade ett hus med lägenheter som hon hyrde ut. Annars ska man tydligen kunna hitta lägenheter på gumtree.co.za.

13. Hur finansierade du din resa?

CSN, eftersom allt är lite billigare där nere gick det runt ganska bra trots eftra utgifter för resan ner. Fick dessutom resestipendium från skolan (Linköping alltså).

14. Stötte du på några problem under din vistelse? Hur löste du dessa?

Vi hade mycket problem med vårt hyrbilsföretag best beetle. Använd inte dem!! Efter hot om advokater och polisanmälningar lyckades vi samarbeta hjälpligt, men även när bilen var som bäst fick de komma och reparera den varannan vecka. Och att klättra in genom baksätet och sen putta igång bilen blev standard framåt slutet…

I backspegeln

15. Vilket är ditt bästa minne från utlandsvistelsen?

Det bästa minnet är egentligen inte från Sydafrika utan från våra två veckor campandes i Namibia. Kan verkligen rekommenderas! På så sätt förnyade vi våra visum. Var ett otroligt vackert land! Kan även rekommendera att resa inom Sydafrika, till exempel längs Garden Route mot Port Elisabeth, också det väldigt fint och med massor att göra.

16. Hade du några mindre trevliga upplevelser av resan?

Pass.

17. Har du några nyttiga tips till andra studenter som vill åka till samma ställe?

Hyr bil! Eller köp. Är verkligen värt pengarna, är svårt att ta sig runt annars, speciellt kvällstid då man blir helt utelämnad till taxi. Dagtid finns ”minibusstaxi” och tåg som går ganska bra, men det var lite svårt att förstå vilka sträckor (och tider på dygnet) som det var okej att åka.

18. Är det något du rekommenderar att man tar med sig på resan (ex kläder och first-aid kit)?

Pass.

19. Skulle du rekommendera andra att åka till samma universitet?

Visst, men kanske att det hade varit lite roligare att åka till university of Cape Town. Eftersom vårt universitet hörde till en annan stad var det ingen på universitetet som bodde i Kapstaden. Hade vi bott närmare studenterna hade vi nog haft större möjlighet att umgås mer med dem.

20. Vill du skriva något annat som inte täcks av frågorna ovan? Ex berätta om en rolig händelse.

Pass.